Wael b. Hallaq – İmkansız Devlet Kitabının İncelemesi

Bartın Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dergisi’nin yeni sayısı olan 15. sayısında Wael B. Hallaq’ın, İmkansız Devlet adlı kitabıyla ilgili değerlendirmem yayımlandı.

Hallaq, nev’i-şahsına münhasır bir akademisyen. Kitabında özetle, İslâmî bir siyasetin modern ulus-devlet koşulları içerisinde ortaya çıkmasının neden ‘mümkün olmadığını’ ortaya koymaya çalışıyor.

Bana göre İslâmî bir yönetim biçiminin imkânı şöyle dursun, bireysel olarak İslami bir yaşayışın kendini gerçekleştirmesi bile ulus-devlet ve Milliyetçiliğin olduğu yerde mümkün değildir.

Hallaq’ın da bunun ayırdında olduğu söylenebilir. Bu yüzden ‘Milliyetçilik ve devlet ikiz kardeş veya madalyonun iki yüzü gibidir.’ demekte; devletin kendi ‘metafiziğini’ bizzat Milliyetçilik ile yarattığını ifade etmektedir. Milliyetçilik, yeni ‘devlet’ anlayışının dinidir. Yerine geçtiği ise geleneksel örgütlü dinlerdir.

İslam’ın ‘sivil’ tarafının vurgulandığı en önemli eserlerden biri, İmkansız Devlet kitabıdır. İslam hukuku ve İslam düşünce tarihi uzmanı olan Wael b. Hallaq’ın ses getiren eserlerinden biri olarak üzerine kapsamlı değerlendirmeler yapılmayı çoktan haketmiştir.

İncelemeyi indirmek için tıklayınız: https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/1704012

Wael b. Hallaq – İmkansız Devlet Kitabının İncelemesi” için 2 yorum

Yorum bırakın